Terug Lees dit artikel

Registreer of log in

Voor deze functionaliteit is een account vereist.

Registreer nu gratis en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.

artikel over stomen 8

Stomen, puur natuur


In een tijd waarin veel aandacht bestaat voor gezond leven groeit ook de aandacht voor bewust eten. Voor pure en eerlijke voeding. Voor gerechten met natuurlijke voedingsmiddelen die alle essentiële voedingsstoffen bevatten. Voor gezonde gerechten, die vooral ook lekker smaken!


In steeds meer restaurants geeft de chef-kok de voor­keur aan dagverse producten en seizoensgroenten van eigen bodem. Zelfs de producenten van kant-en-klaarmaaltijden gaan prat op alle gezonde en verse ingrediënten die in hun gerechten verwerkt zijn. Voeding is niet langer een maaltijd om de maag te vullen. Voeding moet volwaardig én smaakvol zijn. In deze tijd van lekker en gezond eten past een speciale bereidingswijze: stomen. Steeds meer keukens zijn uitgerust met een moderne stoomoven.
Een innovatieve manier van koken die terugkeert naar de basis: het pure product. Stomen staat voor puur natuur. Een wortel die oranje blijft, die al zijn vitamines behoudt en die ook nog eens naar wortel smaakt.
Stomen is helemaal van deze tijd. Of u nu stoomt met een traditioneel bamboemandje, een (elektrische) stoompan of (combi-)stoomoven; het resultaat is gezond en lekker puur van smaak. Stomen is niet alleen geschikt voor Aziatische gerechten, ook de smaken van de Hollandse keuken komen veel beter tot hun recht. Van voorgerecht tot en met dessert: bereid het met stoom. Want stomen is eerlijk en - vooral ook - heerlijk.


Pure gezondheid

‘Gewoon’ koken betekent meestal: koken in water. Groenten gaan met ruim water in de pan op het vuur en als ze gaar zijn, gieten we het vocht af. Maar samen met het kookvocht stromen alle belangrijke stoffen weg. Daar gaan de vitamines, weg zijn de mineralen. Stomen is heel wat subtieler. Door te stomen garen de producten zeer geleidelijk. De hete waterdamp omsluit het voedsel aan alle kanten. Omdat de voedingsmiddelen niet in aanraking komen met het water, is er geen verlies van waardevolle voedingsstoffen. Broccoli bijvoorbeeld bevat veel anti-oxidanten (onder meer vitamine C) die de weerstand tegen ziekten vergroten. Door broccoli te koken gaan zo’n 90% van deze anti-oxidanten verloren. Bij het gaar stomen van broccoli blijft dit verlies beperkt tot 10-15%.
De verklaring? Als we eten koken, brengen we het water langzaam op temperatuur. Rond de 70°C komen er bij het koken van bijvoorbeeld groenten enzymen en zuren vrij die de vitamines en het bladgroen aantasten. Stomen gebeurt bij een constante temperatuur van 100°C, daardoor blijft de groente fris van kleur en vol met gezonde vitamines, mineralen en sporenelementen.
Wortels, boontjes, broccoli; groenten worden niet slap, maar dankzij het stoomprocédé wel lichter verteerbaar. Tel daarbij op dat in het hele gaarproces geen druppeltje vet nodig is, zelfs geen vleugje zout. Dan is de conclusie snel getrokken: stomen is zonder twijfel de meest gezonde bereidingsmethode. Ideaal voor wie lekker en bewust wil eten, wil afvallen of moet diëten.


Proef een asperge in water gekookt en vervolgens een gestoomde asperge. De eerste smaakt waarschijnlijk lekker, doch niet speciaal. De tweede prikkelt uw smaakpapillen op ongekende wijze. Het bestaat nog: pure smaak! Bij gewoon koken verwateren de natuurlijke aroma’s van het oorspronkelijke product. Dat is prettig als u soep bereidt, maar niet als het om het voedingsmiddel zelf gaat. Zwemmen in vocht leidt tot smaak- en kleurverlies


Door te stomen behouden voedingsmiddelen hun aroma en intense kleur. Vlees blijft mals en krijgt een volle smaak, vis wordt zacht en geeft een heerlijk aroma af. Zelfs rijst en risotto smaken veel beter en natuurlijker na het stomen.
Omdat bij het garen de celstructuur niet aangetast raakt, blijven groentes heerlijk knapperig tot het einde van het kookproces. Het eindresultaat mag er zijn: een geurig gerecht, puur van smaak.

Puur gemak

Stomen is eenvoudig en vereist weinig hande­lingen. U heeft maar weinig keukengerei nodig, de stoompan of stoomovenschalen zijn voldoende. Blancheren of voorkoken is overbodig. En het voedsel kan niet overkoken, aanbranden of uitdragen, omdat er vrijwel geen vochtverlies is.
Het gemak is nog groter als u beschikt over een stoomoven. Daarmee bereidt u gelijktijdig meerdere gerechten op verschillende niveaus. Lees rustig een boek, terwijl de stoomoven het eten voor u klaarmaakt. Al wat u in de gaten moet houden, is wanneer een volgend ingrediënt toegevoegd mag worden. Zo stoomt u bijvoorbeeld eerst vlees, vis en rijst en voegt u daarna de groenten toe.
Met een stoomoven heeft u geen last van geurtjes in huis. De kooklucht blijft in de oven. Maar ook daar is geen overdracht van smaak of geur van het ene op het andere gerecht. Zo blijft het eten eerlijk en puur.