Terug Lees dit artikel

Registreer of log in

Voor deze functionaliteit is een account vereist.

Registreer nu gratis en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.

Elke dag 8

Weekmenu


Een gezonde leefstijl kun je ondersteunen door het eten van voldoende groenten. Liefst van het seizoen en uit de volle grond. Dan bevatten de groenten nog alle voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Biologisch is dan een goede keuze: er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en de groente is geteeld in een gezonde bodem.

Obiobio presenteert je elke week 5 gerechten met groenten van dit seizoen. Recepten die niet ingewikkeld zijn en waarmee je een voedzame, lekkere maaltijd op tafel zet.


De recepten zijn voor vier personen.


Deze week
Rode kool met port, rozijnen en walnoten
Broccolicurry met amandelen en kokosrijst
Volkorenspaghetti met gepofte paprika en geitenkaas
Zuurkoolstamppot met zalm
Erwtensoep met rode peper en sojasaus

Rodekool

met port, rozijnen en walnoten




  1. Stoom de rodekool met de tijm, port, rozijnen, honing en sinaasappelsap in de dichte stoomovenschaal 20 minuten op 100°C .
  2. Breng de rodekool indien gewenst op smaak met zout.
  3. Garneer voor het serveren met walnoten.


Zo kan het ook

In de magnetron: verwarm de rode kool in een afgedekte ovenvaste schaal 10-12 minuten op 600 Watt.

Broccolicurry

met amandelen en kokosrijst




  1. Verhit de olie en fruit hierin de ui. Roer er de currypasta door.
  2. Meng ondertussen het water (of de bouillon) met de kokosmelk en roer dit door de rijst met wat zout in de dichte stoomovenschaal.
  3. Meng in een andere dichte stoomovenschaal de broccoli met het uimengsel en de room en zet beide schalen in de stoomoven op 100°C.
  4. Leg na 10 minuten de eieren bij de broccoli en stoom alles nog 10 minuten op 100°C.
  5. Laat de eieren in koud water schrikken, pel ze, snijd ze in partjes en voeg ze aan de broccolicurry toe.
  6. Serveer de curry met kokosrijst en garneer met amandelen.


Zo kan het ook

In de braadpan: Fruit de ui in de hete olie tot hij zacht is. Stoom in een stoompan de broccoli 10 minuten met de eieren in de gaatjespan boven de waterpan of blancheer de groente in ruim kokend water 7 minuten en kook de eieren in een steelpannetje hard.
Roer de broccoli door de ui, voeg de curry met de room toe en ga verder te werk zoals hierboven beschreven.

Volkoren spaghetti

met gepofte paprika en geitenkaas 2 rode paprika’s




  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Leg de paprika’s in een ovenschaal en laat ze in ± 30 minuten poffen.
  3. Sluit de schaal af met folie of een theedoek en laat ze in de oven afkoelen. Verwijder de velletjes en de zaadlijsten en bewaar het sap dat uit de paprika’s loopt. Snijd de paprika’s in dunne repen.
  4. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook 1 minuut zonder dat hij verkleurt. Schep de repen paprika, het sap van de paprika’s en de azijn er voorzichtig door.
  5. Kook de spaghetti al dente in een grote pan gezouten kokend water en meng de uitgelekte pasta met de saus.
  6. Verdeel de pasta over 4 diepe borden. Verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi met de peterselie en peper. Direct serveren

Zuurkoolstamppot

met zalm




  1. Kook het spek 15 minuten in 100 ml water.
  2. Voeg de zuurkool en de aardappels toe en laat alles zachtjes stoven.
  3. Stamp vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar en warm het geheel nog even op voor je het serveert.


Je merkt dat de oud-Hollandse recepten vaak met minder ingrediënten volstaan dan tegenwoordig. Houd je van zuurkoolstamppot, maar wil je het wel eens wat onleuke? Serveer de stamppot dan met gebakken zalmfilets (circa 120 g per stuk). Bak de filets in ongeveer 5 minuten aan beide zijden in een pan gaar. Kook het spek met 100 ml sinaasappelsap en schep de laatste minuut 1 bosje mint (kleingesneden) door de stamppot.

Erwtensoep




  1. Laat de erwten minimaal 12 uur weken in ongeveer 3 l water.
  2. Breng de erwten, het vlees en het spek geleidelijk in het weekwater aan de kook. Houd ongeveer 2 uur tegen de kook aan en schuim geregeld af.
  3. Breng op smaak met zout en voeg de prei en knolselderij toe. Laat alles op een laag vuur nog ongeveer 1 uur sudderen.
  4. Haal het vlees en het spek uit de soep. Verwijder de botjes en stop het terug in de soep samen met het spek.
  5. Wrijf de hele erwten fijn tegen de wand van de pan en laat de soep op een laag pitje doorsudderen. Roer regelmatig om te voorkomen dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat.
  6. Roer vlak voor het serveren de bladselderij erdoor. Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen en snijd ze vervolgens in plakjes. Schep deze door de soep.