Terug Lees dit artikel

Registreer of log in

Voor deze functionaliteit is een account vereist.

Registreer nu gratis en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.

Elke dag biologisch: 5 recepten voor iedere dag van de week

Weekmenu


Een gezonde leefstijl kun je ondersteunen door het eten van voldoende groenten. Liefst van het seizoen en uit de volle grond. Dan bevatten de groenten nog alle voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Biologisch is dan een goede keuze: er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en de groente is geteeld in een gezonde bodem.

Obiobio presenteert je elke week 5 gerechten met groenten van dit seizoen. Recepten die niet ingewikkeld zijn en waarmee je een voedzame, lekkere maaltijd op tafel zet.


De recepten zijn voor vier personen


Deze week

Penne met peer en gorgonzola
Bami met savooiekool
Marokkaanse kikkererwtensoep
Roergebakken rodekool met rozijnen
Koekjes van zoete aardappel

Penne

met peer, pistachenoten en gorgonzola




  1. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Besprenkel de blokjes met het citroensap.
  2. Kook de penne al dente in een grote pan gezouten kokend water.
  3. Smelt ondertussen de boter in een grote pan en roer de blokjes peer en de suiker erdoor. Voeg een snufje zout en de wodka toe en kook de wodka op hoog vuur snel in. Je kunt de wodka ook weglaten.
  4. Giet de penne af maar houd 2 eetlepels van het kookvocht achter.
  5. Meng de penne inclusief de 2 eetlepels kookvocht door de perenblokjes. Voeg ook de blokjes gorgonzola, de helft van de peterselie en de helft van de pistachenootjes toe.
  6. Verdeel de pasta over 4 schaaltjes of diepe borden en bestrooi met de overgebleven pistachenootjes en peterselie. Serveer direct.


Serveer met een rucolasalade of strooi de rucola over de pasta.


Het uiterlijk van een peer is soms bedrieglijk. Veel van de meer dan 5000 (!) soorten zijn korrelig en slap van smaak, waarbij knap uitziende exemplaren in smaak flink kunnen tegenvallen en lelijke peren soms bijzonder lekker smaken. Goede handperen voor dit gerecht zijn o.a. Doyenne du Comice en Conference.

Bami

met savooiekool




  1. Bereid de mie zoals staat aangegeven op de verpakking en laat hem uitlekken.
  2. Verhit de olie in een wok en roerbak hierin het varkensvlees of de tofu bruin.
  3. Voeg de prei, ui, kool en knoflook toe en bak alles al omscheppend beetgaar.
  4. Voeg de garnalen en taugé erdoor en warm mee.
  5. Roer de mie en ketjap erdoor en bak alles nog ongeveer 5 minuten goed door.


Serveer met omeletreepjes.


De savooiekool is een van de oudste koolrassen ter wereld. Deze witte kool houdt ’s winters onze vitaminen en mineralenbehoefte op peil. Vroeger was het voedsel voor de armen, maar nu is hij rijk aan culinaire variaties.


Marokkaanse tomaten-kikkererwtensoep

met of zonder lamsvlees


Let op: dit recept is voor 6 tot 8 personen.




  1. Week de kikkererwten 8 uur in koud water. Laat goed uitlekken. Je kunt ook een pot nemen.
  2. Meng in een kleine kom de kurkuma, gember, saffraan, kaneel en peper.
  3. Verwarm de olie in een grote pan op gemiddeld vuur en bak de lamsblokjes tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet apart. Sla deze stap over als je geen vlees in de soep wil.
  4. Bak de ui 2 minuten op laag vuur; roer voortdurend.
  5. Voeg kikkererwten, linzen, (lamsvlees), tomaten en water toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de pan af en laat 1 of 2 uur sudderen, totdat het lam en de kikkererwten zacht zijn.
  6. Voeg de peterselie, koriander en rijst toe en kook 20 tot 25 minuten, tot de rijst gaar is.


Serveer met citroenpartjes en harissa, om de soep extra smaak te geven. Een klein beetje harissa is meestal voldoende.


Harira wordt door Marokkanen traditiegetrouw gegeten tijdens de ramadan, de vastenmaand voor moslims, samen met wat schijfjes citroen, couscous, dadels en zoete gebakjes. Het is een pittige smaakmaker.

Roergebakken rode kool

met rozijnen




  1. Halveer de rode kool en verwijder de harde, witte stronk. Snijd de kool in fijne reepjes.
  2. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de rode kool enkele minuten op hoog vuur.
  3. Voeg de rozijnen, azijn, bruine suiker (of ahornsiroop) en zout naar smaak toe. Haal direct van het vuur en serveer met gebakken aardappelen en een (vegetarisch) worstje.


De rode kool smaakt ook goed met couscous waardoor je wat gedroogde abrikozen en rozijnen kunt doen. Garneer met gehakte peterselie of munt. Vul aan met feta voor een complete maaltijd.

Koekjes van zoete aardappel

Voor 4 koekjes




  1. Meng alle ingrediënten, behalve de olie, door elkaar en vorm met de hand 4 kleine koekjes van het mengsel.
  2. Verhit de olie in een bakpan en bak de koekjes aan weerszijden goudbruin en gaar.


Je kunt deze koekjes eten als vleesvervanger bij een rijst-, of quinoa-schotel met gewokte groenten. Of als lunchgerecht of snack.