Terug Lees dit artikel

Registreer of log in

Voor deze functionaliteit is een account vereist.

Registreer nu gratis en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.

Elke dag biologisch

Weekmenu


Een gezonde leefstijl kun je ondersteunen door het eten van voldoende groenten. Liefst van het seizoen en uit de volle grond. Dan bevatten de groenten nog alle voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Biologisch is dan een goede keuze: er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en de groente is geteeld in een gezonde bodem.

Obiobio presenteert je elke week 5 gerechten met groenten van dit seizoen. Recepten die niet ingewikkeld zijn en waarmee je een voedzame, lekkere maaltijd op tafel zet.


De recepten zijn voor vier personen.


Deze week

Groentenstrudel
Boerenkool met champignons
Visstoofpotje met tomaat
Koolraapstamppot met shiitakes
Wortelsoep met koriander

Groentenstrudel




  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de aubergine, courgette en paprika toe en bak 2 minuten mee. Schep de noten en de geraspte kaas erdoor, haal van het vuur en laat afkoelen.
  3. Bestrijk een vel filodeeg met gesmolten boter en leg er een tweede vel bovenop. Bestrijk met boter en leg er weer een vel op. Herhaal met de rest van het deeg en verdeel bij het vijfde vel de basilicumblaadjes erover. Kwast in met boter en druk de stapel deegvellen stevig op elkaar met een deegroller.
  4. Leg het groentemengsel als een lange reep op ca. 5 cm van de rand op het deeg. Vouw de lange zijkanten erover en vouw de korte kanten om. Zorg dat de randen goed dicht zitten.
  5. Leg de strudel met de naad naar beneden op een ingevette de bakplaat. Bestrijk met de overgebleven gesmolten boter en bestrooi met zeezout. Bak hem in de oven in ca. 20 minuten goudbruin en knapperig.

Gestoofde boerenkool

met champignons




  1. Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Roer de champignons erdoor en bak ± 1 minuut mee.
  2. Voeg de boerenkool, witte wijn en bouillon toe, roer goed door en laat ca. 30 minuten op laag vuur stoven met het deksel op de pan.
  3. Schep vlak voor het serveren de reepjes tomaat en de walnoten door de boerenkool en voeg zout en peper naar smaak toe.


Tip: Boerenkool slinkt veel, maar laat opvallend weinig vocht los. Pas dus op voor aanbranden.

Visstoofpotje

met tomaat




  1. Haal het groen van de venkel en bewaar voor de garnering. Snijd de knollen in vieren en daarna in plakjes.
  2. Schep de vis met de venkel, knoflook, stukjes aardappel, gepelde tomaten en het verkruimelde bouillontablet in de dichte stoomovenschaal door elkaar.
  3. Bereid de vis ca. 25 minuten op de combinatie hetelucht 130°C + stomen.
  4. Roer - indien gebruikt - de maïzena met 2 eetlepels water glad en bind hiermee het vocht van de stoofpot. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  5. Garneer de stoofpot met een beetje venkelgroen.


Lekker met een groene salade.

Koolraapstamppot

met kastanjechampignons en bieslook




  1. Kook de aardappels en koolraap samen gaar in kokend water (± 20-25 minuten). Giet af.
  2. Bak ondertussen de kastanjechampignons in een droge koekenpan tot het vrijkomende vocht is verdampt. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak ze al roerend snel bruin.
  3. Stamp aardappel en koolraap tot puree, samen met de room.
  4. Roer de bieslook, kastanjechampignons en kaas door de stamppot.

Wortelsoep

met koriander




  1. Verwarm de olie in een pan en bak de ui glazig.
  2. Voeg wortel en bouillon toe, breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 30 minuten trekken.
  3. Pureer de soep met een staafmixer.
  4. Roer de koriander erdoor en serveer.