Terug Lees dit artikel

Registreer of log in

Voor deze functionaliteit is een account vereist.

Registreer nu gratis en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.

Optimaal slapen

De slaapkamer

op basis van informatie van dr. Inge Nuijten, uit het boek Supersnel herstel van Janneke van der Meulen


Voor voldoende rust zou je slaapkamer ‘sacred space’ moeten zijn. Deze plek is alleen voor slapen en seks. Vooruit, misschien ook om een boekje te lezen of wat ontspanningsoefeningen te doen, maar elektronica (inclusief de televisie, draadloze telefoons en de iPad) zijn uit den boze in de slaapkamer.


Tussenkopje?

Als je snel in slaap wilt vallen, creëer dan een persoonlijke slaaproutine waarbij je een uur voor je gaat slapen al begint met ontspannen. Minimaliseer vlak voor en tijdens je slaap prikkels en licht (ook van beeldschermen). Creëer voor het slapengaan een pikdonkere kamer. Licht heeft invloed op je hormoonhuishouding en dus je herstel. Overdag wil je ‘veel’ zonlicht, ’s nachts zo min mogelijk licht. Ook frisse, droge lucht helpt je lichaam sneller te herstellen. Zet daarom zoveel mogelijk het raam open. Lucht je kamer ’s ochtends en ’s avonds in ieder geval minimaal 15 minuten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Probeer geluiden tot een minimum te beperken. Geluid haalt je uit je diepe slaap, daardoor rust je minder goed uit. 

Ik (Janneke van der Meuelen, red.) slaap al jaren met oordoppen. Ook slaap ik zo stralingsarm mogelijk. Straling van elektronica verstoort de melatonine-aanmaak en dergelijke straling veroorzaakt DNA-schade. ‘s Nachts schade oplopen wil je uiteraard niet als je supersnel wilt herstellen, want slapen is juist het repareren van DNA-schade.

‘s Nachts laad je jezelf op. Repareert je lichaam alle schade, verwerkt het alle gebeurtenissen, maakt schoon, ruimt op en bouwt weer op. Alles zodat je gedurende de dag energiek, productief en effectief kan zijn. Geloof me, als je ’s ochtends niet direct zin hebt om uit bed te springen, ben je te laat naar bed gegaan en heb je slecht geslapen.

Je zult ook merken dat wanneer je goed uitgerust bent, het helemaal niet erg is als je af en toe eens een avondje (veel) te laat naar bed gaat. Je wordt ’s ochtends gewoon weer op hetzelfde tijdstip wakker en je blijft in je ritme. De volgende avond ga je gewoon weer vroeg naar bed en is er helemaal niets aan de hand.



Ga je echt voor goud? Dan wil je dus ook overdag onnodig belastende (energievretende) prikkels minimaliseren.


Extra tips voor ’s nachts

Als je nog een draadloze huistelefoon hebt, vervang die door kabeltelefoon (of eventueel een eco-dect die je in eco-modus plus zet).
Verwijder stekkerdozen, wekkers, lampjes en dergelijke rondom je bed. 
Probeer afstand te houden van stopcontacten of schakel ’s nachts de stroom in je slaapkamer uit.
Neem voorlopig geen slimme meter (maal je niet om je privacy, doe het dan in het kader van supersnel herstel).
Heb je een babyfoon? Zorg dan dat de kleintjes niet onnodig belast worden met straling. Er zijn ook eco-babyfoons verkrijgbaar.


Tussenkopje?

Voor nachtelijk herstel moet je dus lekker slapen en voldoende rusten. De balans van inspanning en ontspanning moet altijd nét in het voordeel zijn van de ontspanning. Daarvoor zijn een goede omgeving en mindset essentieel. Voor de rustmomenten overdag moet je een prettige omgeving creëren waarin je belastende prikkels minimaliseert, voldoende licht ‘binnenkrijgt’ en je mentaal gevoed wordt met positieve vibes. Voor de positieve vibes verzamel je mensen om je heen die je energie geven, onderneem je activiteiten waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt en ga je aan de slag met positieve zelfspraak, visualiseren en/of ontspanningsoefeningen.

Stralingsarm slapen is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Toch kun je zelf makkelijk en snel de hoeveelheid elektrosmog minimaliseren door je telefoon uit of op vliegtuigmodus te zetten en hem minimaal een meter van je bed af te leggen. Hetzelfde geldt uiteraard voor computers en notebooks. Trek zoveel mogelijk stekkers eruit. Ook (in overleg met je huisgenoten) de stekker van de wifi, dat scheelt bovendien in het stroomverbruik! Vermijd een uur voor het slapen gaan gebruik van elektronica, in het bijzonder: computer, iPad, notebook, smartphone, Wii en X-box of Playstation. Lees een boek, speel een spelletje, doe yoga of geef aandacht aan jezelf en/of elkaar.

Meer tips

Gebruik waar mogelijk een kabel, zowel voor internet, televisie als voor telefonie (dat kan vaak eenvoudiger dan je denkt, is sneller en betrouwbaarder. Schakel dan overigens ook bluetooth en wifi op je laptop / computer / tv uit).
Als je mobiel belt: gebruik de speaker of een airtube-headset (headset met een luchtslangetje), zet de wifi (en bluetooth) op je telefoon zoveel mogelijk uit en leg de telefoon zo ver mogelijk bij je vandaan.
Leg een laptop / notebook niet op schoot en draag je telefoon bij voorkeur niet op je lichaam (in je handleiding staat dat je telefoon 1,5-2,5 cm van je lichaam af moet blijven. Een handtas kan een oplossing zijn. Een stralingwerend hoesje is dat vaak niet, want dat creëert een kooi van Faraday. Daardoor gaat je telefoon alleen maar harder werken, dus meer stralen en is ook nog eens sneller leeg).
Gooi je magnetron het huis uit.


Dr. Inge Nuijten is expert op het gebied van dienend-leiderschap en vitaliteit. Wetenschap maakt zij op inspirerende wijze toegankelijk om denkkracht, vitaliteit en zelfvertrouwen te bevorderen ten bate van leiderschap, prestaties en geluk. Sporters en (toekomstige) leiders ondersteunt zij al meer dan tien jaar succesvol bij het leveren van topprestaties. Ze is o.a. Pionier Authentiek Leiderschap en auteur van het boek ‘Echte leiders dienen: Voor leiders die het verschil maken’.