Voor deze functionaliteit is een account vereist.
Registreer nu gratis
en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.
Ze leveren maar liefst 246% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Dat is goed nieuws voor onze ogen. Pompoen bevat verder goed opneembaar ijzer. Dat is vrij uitzonderlijk voor groenten, dus zijn pompoenen een must voor vegetariërs en veganisten. De oranje (en groene) kanjers hebben een lage energetische waarde en zitten vol vezels. Verder zit er kalium in dat de bloeddruk stabiel houdt en de pompoenpitten versterken de blaas en prostaat. Kortom, een toppertje.
De familie Overesch boert al eeuwen op de huidige stek in het Sallandse Land bij Raalte. Intussen is Rick de zesde generatie die op Overesch Ecologische Landbouw aan het werk is: “Al 200 jaar is dit een gemengd bedrijf met koeien en land. Mijn ouders begonnen met het houden van varkens en het telen van een aantal akkerbouwgewassen. In 1994 schakelden zij het land om naar de biologische teelt, onder meer omdat het gebruik van kunstmest ze steeds meer begon tegen te staan. Ze wilden zich niet overleveren aan de ontwikkeling van chemische bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie. Bovendien wilden ze hun kinderen in een gezonde wereld achterlaten.”
“Langzamerhand gingen ze steeds meer gewassen en granen telen en kwam er een koppel brandrode runderen bij die hier op natuurpercelen grazen. Wij werken deels met gesloten kringloop: een deel van het graan voeren we aan de varkens en de mest van de dieren gebruiken we op de akkers, waar onder meer onze pompoenen groeien. Daar staan oranje, groene en de Butternut pompoenen die wij op biodynamische wijze telen.”
“Hiervoor bemesten we in het voorjaar de akker met vaste mest, wat iets anders is dan de gangbare drijfmest. Dit ontstaat door het stro dat van onze akkers komt in de potstal van de dieren te gebruiken. Samen met de mest vormt dit stalmest dat wij composteren tot vaste mest. Dit maakt de akkers vruchtbaar. Als biodynamisch teler gebruik ik minder mest. Dat komt de smaak van de groente ten goede.”
“Begin mei zaaien we de eerste pompoenen met de hand in potjes en kweken deze plantjes dan zelf op. Zijn ze groot genoeg, dan planten we ze op het land. De rest van de pompoenen zaaien we eind mei direct in de volle grond. Dan is de bodem voldoende opgewarmd voor een goede kieming van de zaden. Wanneer de planten boven de grond staan, beginnen we met de onkruidbestrijding: gewoon met de schoffelmachine en wanneer nodig met de handschoffel om een mooi resultaat te krijgen.”
“De pompoen houdt van mooi, warm weer. Is het te koud, dan groeit de plant erg moeizaam. Is het té mooi, dan groeien ze te snel en kun je het bijna niet bijhouden met de schoffel. In september, zo vlak voor de oogst, is het altijd een mooi gezicht op het land: de bladeren beginnen af te sterven en er komen allemaal pompoenen tevoorschijn. Eerst snijden we de steeltjes door, zodat deze kunnen opdrogen en de pompoenen beter te bewaren zijn. Daarna rapen we de pompoenen op en leggen ze in grote kisten. In de koeling kunnen we ze vervolgens drogen en op een constante temperatuur bewaren. Erg belangrijk voor pompoenen! Pas als ze worden afgeleverd maken we ze schoon.”
Net als bij courgettes, is ook de bloem van pompoen eetbaar. De pompoenpitten kun je roosteren. Koop je pompoen, dan moet deze keihard aanvoelen en hol klinken als je er op klopt. Een bewaarpompoen kan tot in het voorjaar goed blijven.