Terug Lees dit artikel

Registreer of log in

Voor deze functionaliteit is een account vereist.

Registreer nu gratis en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.

Seizoensgroente: bloemkool

Bloemkool van de volle grond


Bloemkool, er wordt soms wat badinerend over gesproken, omdat het zo’n alledaagse groente is. Maar het is misschien wel het meest onopvallende superfood in het groenteschap. Biologisch teler Reinder de Jong behandelt zijn bloemkolen met de grootst mogelijke zorg.


Reinder de Jong en zijn vrouw Inge runnen een biologisch vollegrondsgroente- en akkerbouwbedrijf en een schapenboerderij in het Friese Pietersbierum bij Harlingen. Na vier jaren bij het leger en jarenlang werk in biologische bedrijven van anderen, vond boerenzoon Reinder het tien jaar geleden tijd voor een eigen bedrijf. Biologisch, dat was vanzelfsprekend. Iets anders had hij nooit gedaan. “Kunstmest, ik heb er niets mee”. In 2010 kregen ze de mogelijkheid om hun huidige boerderij ‘Lyts Ropta’ te pachten van een stichting. “Die zag ons idee van een duurzaam, natuurvriendelijk bedrijf wel zitten.”


Handwerk

Op de 40 hectare grond verbouwen ze niet alleen bloemkool maar onder andere ook spitskool, groene kool, aardappelen, sjalotjes, pompoenen, grasklaver en graan. Reinder werkt met wel vijftien verschillende rassen bloemkool. “Bij ons draait alles om oogst- en risicospreiding. Zo heb ik altijd een ras dat tegen natte voeten kan en een ander dat extreme droogte kan hebben.”
In november maken ze een plantschema en kiezen ze de rassen. Daarna kan het mesten (met vaste koemest), ploegen, schoffelen en eggen beginnen. Vanaf begin april gaan er elke week zo’n 6.000 tot 12.000 plantjes de grond in. In totaal zijn er twintig plantweken en dertig oostweken. Half april spannen ze doeken over de bloemkolen tegen de laatste nachtvorst. Na 85 dagen wordt elke plant met het eigen blad afgedekt tegen de zon. Vanaf 21 juni is het tijd voor de oogst, die tot doorloopt tot de eerste week van december. Het bloemkolen snijden is nog altijd handwerk.

Koude winter

Per week telt de oogst gemiddeld zo’n 4.000 bloemkolen. Als alles meezit 6.000. Maar het zit niet altijd mee: “Dit jaar hebben we veel last van vreterij. Koolmotjes, die leggen eitjes in de kool, die rupsjes worden. We gebruiken een natuurlijk bacteriepreparaat, dat parasiteert in de rupsen. Maar dat werkt niet altijd optimaal. Rupsen, daar helpt weinig tegen.” Een kleine troost: een niet-biologisch bedrijf kan er ook niet veel tegen doen. Een flink koude winter, dat zou volgens Reinder wel helpen. “Een echte Elfstedenwinter! Met die zachte winters is er te weinig natuurlijke bestrijding. Alles blijft leven, er zijn ook veel te veel reigers, meerkoetjes en duiven. Duiven- en ganzenvraat is een ander probleem; de vogels vreten de kolen op.”


Afblijven

Dat biologische bloemkolen soms in plastic verpakt met daarop stickers ‘biologische kweek’ in de winkel liggen, vindt Reinder nogal absurd. Al die extra aanrakingen zijn niet al te best voor de kwaliteit. “Ons bedrijf behandelt de bloemkolen 85 dagen lang met de uiterste zorg. Daarna zouden ook anderen er voorzichtig mee om moeten gaan: tussenleveranciers, winkelpersoneel, consumenten. Van een bloemkool moet je afblijven. Pak ze niet op het wit vast, maar aan de zijkant op het groen. Knijp je in een peer, dan krijg je een bruine plek. Dat is met bloemkool precies zo.”

Alledaags, maar supergezond

Bloemkool is al jaren de absolute nummer 1 op de lijst van meest gegeten groenten in Nederland. Geen verkeerde keuze, want bloemkool is bijzonder gezond. Tenminste als je hem niet helemaal stuk kookt. Bloemkool bevat veel voedingsvezels en veel gezonde voedingsstoffen, vooral veel vitamine C (met 125 g bloemkool heb je de Dagelijkse Aanbevolen Hoeveelheid al binnen), vitamine K en andere mineralen. Veel van die stoffen werken als antioxidanten en helpen het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatklachten, te verminderen. Er zijn diverse studies die aantonen dat eten van bloemkool bepaalde vormen van kanker kan voorkomen, waaronder darmkanker en prostaatkanker. Bloemkool bevat sulforafaan, een zwavel dat hierbij een rol zou spelen omdat het kankercellen doodt. Bloemkool is sowieso goed voor de spijsvertering en bevat ook nog eens bijna geen calorieën. Bloemkool mag dan misschien alledaags zijn, maar dit klinkt toch wel als een superfood, niet?


Met koken of stomen verliest groente wel 20-50% aan vitamines. Ook bloemkool.
Rauw eten is het beste. Als je bloemkool toch kookt, dan liever niet te lang (ca. 5 minuten) en in weinig water. Roerbakken kan natuurlijk ook, dan kun je de roosjes een beetje knapperig laten.

Bloemkoolmaaltijdsoep

met gerookte zalm




  1. Verwarm de olie in een pan en stoof hierin de bleekselderij, ui en bloemkool tot de ui glazig is.
  2. Giet de bouillon en de room erbij, voeg de aardappels toe en breng aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de aardappels en groenten gaar zijn.
  3. Pureer de soep met een staafmixer en garneer met enkele reepjes zalm. Serveer met brood en de rest van de zalm.


Serveer deze snelle en gezonde maaltijdsoep meteen; lang koken komt de smaak - en geur - van bloemkool niet ten goede.