Terug Lees dit artikel

Registreer of log in

Voor deze functionaliteit is een account vereist.

Registreer nu gratis en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.

Udea is nu de grootste bio-specialist in de Benelux

Grootste bio-specialist in de Benelux


Udea en Biofresh Belgium fuseren


Udea, onderdeel van DoBriDo, zal met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar fuseren met Biofresh Belgium. Voor deze fusie is geen toestemming nodig van de ACM. Door het samengaan van deze belangrijke spelers in het biologische retail- en groothandelslandschap ontstaat een speler in de Benelux, die in staat is de uitdagingen en kansen die de biologische markt biedt met succes tegemoet te treden


Gelijkgestemde schaalgrootte

Erik Does, algemeen directeur Udea, stelt dat 'ofschoon de overname van Natudis van september vorig jaar nog halverwege de integratie is, deze samenwerking perfect past in onze visie om met gelijkgestemde bedrijven schaalgrootte te realiseren. We hebben niet voor niets gesteld dat we na de overname van Natudis verdere consolidatie verwachten. De wederzijdse overtuiging dat het beter is Hagor, de Belgische tak van Natudis, in Biofresh Belgium te integreren in een tijd dat biologische levensmiddelen steeds breder verkrijgbaar zijn, heeft ervoor gezorgd dat de onderhandelingen snel, in goede sfeer en zonder veel adviseurs zijn afgerond'.


Voordeel in logistiek en iCT als marktleider

Zijn compagnon Erik-Jan van den Brink, commercieel directeur Udea, verwacht dat de fusie voor beide bedrijven ontwikkelingen zullen versnellen. "In zowel Nederland als België kunnen we als marktleiders direct voordeel halen in ICT, logistiek en assortiment. De ervaring van de overname van Natudis kunnen we direct weer gebruiken om de positie van de specialist in biologische levensmiddelen te versterken. Voor leveranciers is het prettig op grotere schaal te kunnen produceren. Het is voor ons prettig een partner te hebben die de Belgische markt kent en vice versa geldt dat eveneens."Sterke speler op Benelux-niveau

Flip Dossche, samen met zijn broers Peter en Frederik hoofdaandeelhouder van Biofresh Belgium: "Het parcours dat we destijds hebben aangevat bij de overname van Biofresh en de daaropvolgende fusies in België met de ambitie een sterke nationale speler te creëren met een groot groeipotentieel zetten wij nu verder op Benelux-niveau door de krachten en ervaring te bundelen met onze Nederlandse vrienden."


Geen trend maar ideologie

Filip Fraeye, CEO van Biofresh Belgium, is ervan overtuigd dat de krachten bundelen vruchtbaar zal zijn. Filip stond mee aan de wieg van een Belgische succesvolle fusie in de bio-sector en is ervan overtuigd ook nu met de fusie met Udea dat het nieuwe professionele geheel nog meer de sector van de gespecialiseerde handelaar in biologische voeding zal versterken. "Wij toetsten samen elkaars filosofieën af en mochten concluderen dat deze goed met elkaar matchten. Beide bedrijven zijn actief in biologische voeding uit overtuiging, dit vormt de ideale weg naar een toekomst voor mens en planeet, geen trend maar een ideologie. Dit kunnen we bereiken door samen te ontwikkelen en te investeren, onze mensen samen laten zoeken naar meerwaarde. Samen moeten wij nog ons nog meer kunnen onderscheiden ten opzichte van grotere marktkanalen. Ondanks dat wij fuseren, hebben wij afgesproken om de landelijke flavour goed te bewaken, cruciaal in het belang van biodiversiteit in onze markten, zeker in België. Zowel klanten als leveranciers moeten door onze samenwerking sterker worden. Daar ligt onze opdracht en sleutel tot succes."


De komende tijd zal er worden gekeken hoe efficiëntie- en schaalvoordelen kunnen worden gerealiseerd. Hagor zal worden geïntegreerd in Biofresh dat met name de Belgische markt zal blijven bedienen waar Udea dat in Nederland blijft doen.De grootste bio-specialist van de Benelux

Door de bundeling van krachten ontstaat de grootste bio-specialist van de Benelux met een gezamenlijke omzet van circa 300 Miljoen euro die werkgelegenheid biedt aan circa 800 Fte's. Bovendien heeft deze nieuwe speler met 80 Ekoplaza's in Nederland en 16 Origin’O vestigingen in Vlaanderen en Brussel de ambitie om de bio-specialist desgewenst met een formule te ondersteunen en te versterken. In de komende periode zullen partijen de tijd nemen om de juiste prioriteiten te stellen en de plannen samen nader uit te werken. Voor Biofresh zal de integratie van Hagor de eerste stap zijn, waar Udea plant in juli haar hoofdkantoor te verhuizen naar de nieuwe locatie in Veghel. Daar waar dit jaar ook droge kruidenierswaren uit Harderwijk en een ander magazijn in Veghel naartoe zullen verhuizen.


Over Biofresh Belgium

Biofresh Belgium werd opgericht in 1998 en vindt zijn oorsprong in een fusie van 3 bedrijven. Sinds 2003 wordt het bedrijf, dat een totaal pallet aan biologische levensmiddelen en non-food levert, geleid door Filip Fraeye. Biofresh Belgium is een distributeur voor het gespecialiseerde kanaal van hoofdzakelijk Belgische bio-verkooppunten en out-of-home services. Om de continuïteit van de gespecialiseerde markt van bio-winkeliers te garanderen, werd in 2007 ook winkelformule Origin’O in het leven geroepen.