Voor deze functionaliteit is een account vereist.
Registreer nu gratis
en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.
Er zijn een heleboel redenen om te kiezen voor een biologische leefstijl. Hieronder zetten we ze op een rijtje.
De bodem is de basis van alles is. Een aarde die goed behandeld wordt, levert gezonde, smakelijke en biologische producten op. Die zijn lekker, vol van leven en goed voor je body en mind.
Biologische boeren en telers maken optimaal gebruik van wat de omgeving te bieden heeft. Ze koesteren de bodem en zorgen voor vitale grond. Ze bewerken de bodem niet met chemische middelen en pesticiden en verstoren daardoor de natuur niet. Hierdoor blijft de biodiversiteit intact, groeien er wilde bloemen rond de akkers en kunnen bijen de gewassen blijven bestuiven. Dat is essentieel voor duizenden vruchten en planten.
Biologische landbouw past geen kunstmest toe en hergebruikt natuurlijke mest. Zo ontstaat er geen mestoverschot. Door geen kunstmest of giftige pesticiden te gebruiken, is er minder vervuiling van het grondwater, sloten en meren en is er dus minder geld nodig voor waterzuivering.
Door aandacht voor de bodem en ruime vruchtwisseling benutten biologische telers het ecosysteem zonder het uit te putten. Elk gewas haalt andere voedingsstoffen uit de grond en door steeds iets anders te telen, behoud je het evenwicht in de natuur en voorkom je ziektes. Zo zorgen ze dat er in de verre toekomst een krachtige bodem blijft bestaan en onze kinderen van goed voedsel kunnen blijven genieten. Gangbare landbouw put de grond uit waardoor deze niet meer bruikbaar is.
Bij genetische modificatie worden genen van gewassen aangepast, bijvoorbeeld om ze resistent te maken tegen ziektes of bestrijdingsmiddelen. Dit tast het ecosysteem en de biodiversiteit aan. Zo sterven belangrijke insecten als de bijen uit. Dat levert onherstelbare schade op in de voedselketen. Bovendien heeft GMO een slechte invloed op de gezondheid van mensen en hun organen. Modificatie is niet natuurlijk en het is niet bewezen dat het beter is voor de gewassen of voor de voedselvoorziening. In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van GMO.
Biologische groenten en fruit groeien in de volle grond in een rustig, natuurlijk tempo en kunnen via hun wortels alle beschikbare voedingstoffen uit de vruchtbare bodem opnemen. Daarom zijn ze rijker aan vitaminen en mineralen dan voeding die is geteeld op een uitgeputte bodem of op substraat. Het nitraatgehalte is lager en er zijn geen residuen van bestrijdingsmiddelen en pesticiden in aanwezig. Dat is goed nieuws, met name voor kinderen die al snel te veel van deze stoffen binnenkrijgen. Wat je er niet op spuit, krijg je ook niet binnen. Biologische groenten zijn daarom aantoonbaar gezonder en ze smaken bovendien echt lekkerder.
De geur en smaak van vers, echt eten en drinken is niet te vergelijken met geprepareerd voedsel. Aan biologisch eten wordt niets synthetisch toegevoegd en het is niet synthetisch geconserveerd. Geen kleur-, geur- of smaakstoffen. Geen onnatuurlijke E-nummers of smaakversterkers. Eten zoals je grootmoeder het kende. In biologisch eten zit bovendien niet of nauwelijks geraffineerde suiker, maar wordt er gezoet met alternatieven zoals agave. Geen suiker is natuurlijk nog beter. Zo krijg je je dagelijkse portie gezonde power naar binnen, vol eerlijke voedingsstoffen.
In de biologische landbouw staat het welzijn van de dieren voorop. Ze eten gevarieerd kruidenrijk gras of krabbelen hun kostje bij elkaar. Antibiotica en stresshormonen hebben invloed op het vlees en de melk. Maar biologische dieren kennen helemaal geen stress! Ze krijgen geen preventieve antibiotica en ze eten biologische voeding. Biologische kippen slapen ’s nachts in een gezamenlijk nest of hoog op stok. Dan voelen ze zich veilig en leggen ze voor jou romige eieren vol levenskracht.
Biologische varkens houden hun krulstaart en kippen hun snavel. Koeien, geiten en schapen hebben rust en ruimte in de stal of lopen lekker buiten. Die tijd en aandacht vertaalt zich in smaak en kwaliteit en dat proef je in elke hap. Biologisch vlees komt uit een gesloten keten, bevat geen conserveringsmiddelen en vrijwel alle delen worden gebruikt. Het vlees en de melk smaken beter en de productie ervan is duurzaam.
Het aanbod van biologische producten biedt veel aanknopingspunten als je anders wil of moet eten. Er is een ruime keuze in glutenvrije producten, ook voor wie niet allergisch is. Met aandacht voor gezonde alternatieven zoals haver-, boekweit-, amandel-, kastanje- of emmermeel. Biologische sojadrinks en -room zijn gegarandeerd GMO-vrij en nauwelijks gezoet. En voor wie geen of minder vlees wil eten, is er een enorme keuze in tofu, lupinen, seitan en andere vleesvervangers. In de biologische supermarkt gaat een wereld voor je open.
Biologische producten voldoen aan de Europese regelgeving. Bedrijven en producten die het Demeter-keurmerk hebben, gaan nog een stapje verder. Een biodynamische boer gaat vooral uit van de natuurlijke kringloop en dat geeft veel voldoening. Voor Demeter geldt de hoogste norm voor biodiversiteit op en rond het bedrijf. Boeren zorgen daarom grotendeels voor hun eigen biodynamische voer, voeden hun kalveren met verse melk en de mest gaat gecomposteerd weer het land op. In een biodynamisch bedrijf is er een zorgzame balans tussen dieren, grond, gewassen en de mensen die er werken. Alles hoort bij elkaar en versterkt elkaar.
De biodynamische boer zorgt voor een omgeving waar dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Koeien krijgen biologisch stro om op te liggen, houden hun gevoelige hoorns en leven in een kleine, stabiele kudde. Dat levert vitale melk van hoge kwaliteit op. Het uitgangspunt is dat er samenhang bestaat tussen planten, dieren en kosmos. Zo vertaalt de kracht van de natuur zich naar het leven van de dieren en de planten en krijg jij zuivere producten vol levenskracht.
Biologische winkels halen de producten dicht bij huis, zodat ze weinig voedselkilometers maken. Als dat niet kan vanwege het seizoen of de kwaliteit, belasten ze het milieu minimaal met het transport.
Boeren en telers in binnen-en buitenland moeten wel de kans krijgen om een goed product te leveren. Hun aanpak is intensiever en kost meer tijd en aandacht, want alles loopt via natuurlijke processen. Bovendien is het belangrijk dat kleine boeren in ontwikkelingslanden in betere omstandigheden kunnen leven.
Biologisch betekent ook een faire, eerlijke prijs. Biologische supermarkten knijpen de leveranciers niet uit zoals elders gangbaar is. Als een biologisch product duurder is, dan is dat altijd verklaarbaar en transparant. Doordat zij een goede prijs bieden, kan de boer biologische kwaliteit leveren, duurzaam groeien en nieuwe producten ontwikkelen.