Terug Lees dit artikel

Registreer of log in

Voor deze functionaliteit is een account vereist.

Registreer nu gratis en krijg €2,50 tegoed cadeau
of log in als je al een account hebt.

Elke dag biologisch: 5 recepten voor iedere dag van de week

Weekmenu


Een gezonde leefstijl kun je ondersteunen door het eten van voldoende groenten. Liefst van het seizoen en uit de volle grond. Dan bevatten de groenten nog alle voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Biologisch is dan een goede keuze: er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en de groente is geteeld in een gezonde bodem.

Obiobio presenteert je elke week 5 gerechten met groenten van dit seizoen. Recepten die niet ingewikkeld zijn en waarmee je een voedzame, lekkere maaltijd op tafel zet.


De recepten zijn voor vier personen.


Deze week

Oosterse risotto met tofu
Tagliatelle met paddenstoelen en truffelsaus
Spitskoolstamppot met kaas
Kikkererwtensoep met spinazie
Kabeljauw met pompoen

Oosterse risotto

met tofu



Voor de marinade



  1. Meng de marinade-ingrediënten en schep de blokjes tofu erdoor. Laat een half uur marineren en lek dan uit in een vergiet.
  2. Verhit 1 eetlepel olijfolie en een halve eetlepel boter in de pan en fruit hierin de ui. Voeg de rijst toe en blijf roeren totdat de rijst zeer heet is en de korrels glanzen.
  3. Giet de wijn erbij en roer voortdurend tot vrijwel alle wijn geabsorbeerd is.
  4. Voeg een scheut bouillon toe en blijf roeren terwijl het vocht wordt opgenomen door de rijst. Voeg steeds de volgende scheut bouillon toe als de vorige helemaal is opgenomen, net zolang tot de rijst gaar is, maar nog net een beetje bite in de kern heeft. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  5. Roer na 15 minuten de lente-ui, paddenstoelen, gember, sojasaus, kokosmelk en chilipeper erdoor.
  6. Bak de tofu knapperig in de rest van de olijfolie.
  7. Roer de rest van de boter en de tofu door de gare risotto.


Lekker met een frisse komkommersalade (heel dun geschaafd met kleine stukjes rode peper).

Tagliatelle met paddenstoelen

en truffelsaus



Voor de truffelsaus



  1. Meng de ingrediënten voor de saus in een pannetje, breng aan de kook, temper het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  2. Verwarm ondertussen de olie in een pan en bak de knoflook glazig.
  3. Voeg de paddenstoelen toe en bak circa 2 minuten mee. Roer de peterselie erdoor.
  4. Kook de tagliatelle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Roer de saus door het paddenstoelenmengsel en laat nog 1 minuut sudderen.
  6. Giet de tagliatelle af en meng met de saus. Serveer meteen.


Lekker met een tomatensalade met reepjes basilicum, aangemaakt met een goede (olijf)olie.

Spitskoolstamppot

met kaas




  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Maak met een lepel 4 hoopjes Parmezaanse kaas op een ingevet bakblik en zet deze ca. 2 minuten in de oven. Laat de kaaskoekjes afkoelen op de bakplaat en haal ze er daarna met behulp van een mes vanaf.
  3. Kook de aardappels gaar, giet af en stamp er een mooie puree van samen met de olie en een scheutje melk.
  4. Roer de spitskool door de puree en warm goed door. Roer de blokjes kaas erdoor.
  5. Serveer de stamppot met de kaaskoekjes.


Een andere koolsoort zoals groene kool of Chinese kool smaakt ook goed. Of probeer met paksoi.

Kikkererwtensoep

met spinazie




  1. Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook glazig.
  2. Roer de spinazie erdoor en laat snel slinken. Blus af met de bouillon en breng aan de kook.
  3. Schep de kikkererwten erdoor, warm goed door en serveer met stokbrood.


Heerlijk als lunch. Vul aan met boekweitpannenkoekjes met gegrilde groente (en feta) als je er een hoofdmaaltijd van wil maken.

Kabeljauw

met pompoen




  1. Kook de pompoenblokjes in ca. 10 minuten gaar in een klein laagje water met een snufje zout. Let op aanbakken en voeg extra water toe indien nodig. Pureer daarna met een staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde crème. Houd warm.
  2. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  3. Gaar de stukken flespompoen ca. 3 minuten voor in een laagje kokend water met een snufje zout. Laat uitdampen en bestrijk daarna met olijfolie.
  4. Bak de kabeljauw in ca. 3 minuten goudbruin in een scheutje olijfolie in een vuurvaste pan. Zet de pan daarna 3 minuten in de oven tot de vis net gaar is.
  5. Verhit tegelijkertijd een grillpan en grill hierin de stukken flespompoen aan beide kanten in ca. 2 minuten goudbruin.
  6. Serveer de kabeljauw met de pompoencrème en gegrilde flespompoen.


Probeer eens met speciaalbier in plaats van wijn. Bijvoorbeeld met een lekker glas La Trappe.